Grundkurs i specialsök

Åh vad roligt det var att få testa specialsök! Gaia tycker generellt om att arbeta med nosen och efter den här introduktionen ska vi jobba vidare hemma.

Vi fick börja med tre tomma glasburkar och en fjärde burk med te i. När hunden stannade kvar med nosen och doftade på burken med te var det klick och godis som gällde. I slutet av dagen kunde vi börja lägga in störande dofter i de andra burkarna: vaniljsocker, ketchup och liknande. Det är noggrannhet som gäller här för såväl vovvar som människor – det är noga att vi diskar burkarna samtidigt, inte tar i en burk men inte i de andra och så vidare, för annars är det svårt att säga vad det egentligen är hunden markerar.

Jag har tränat mycket targeting med Gaia och det går ju ut på att hon snabbt ska nudda ett givet föremål med nosen. Känner att utmaningen här är att få henne att förstå att det är just själva ”att lukta” som belönas, och inte bara en snabb dutt med nosen på behållaren som innehåller det givna doftämnet.

Gaia var helt slut efter vår långa kursdag, det tog mycket på energin att vara så koncentrerad och dessutom träffa massor av nya människor och titta på andra hundar. Jag var också rätt trött faktiskt, fick stanna på en mack när vi kommit halvvägs från Norrtälje och ladda med Red bull och Snickers. Men nu räds vi inget vinterväder – jag vet vad vi kommer att syssla med inomhus när det snöar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *