Recension: Raw Food Diet for Dogs

Nej, hundar blir inte aggressiva av att utfodras enligt modellen rå föda och nej, sädesslag bör inte vara den huvudsakliga beståndsdelen i en hunds måltider. Silke Böhm argumenterar vant mot de vanligaste klichéerna som används mot ett naturligare sätt att se till att våra fyrbenta vänner får all den näring de behöver.
   Raw Food Diet for Dogs är en bra introduktion för den som är intresserad av att börja ge sin hund rå föda istället för processat torr- eller blötfoder. Här listas de hälsomässiga vinsterna och vägs (ibland något övertydligt) mot den eventuella omständlighet som en övergång till rå föda kan innebära för den tvåbenta som ska riva/mortla/handha äckelpäckel i allmänhet. Här finns också utfodringsscheman, tips på örter som kan hjälpa till att bota diverse enklare besvär, förslag på hur man förbereder en semester där den färskfoderätande hunden är med och en artikel om födoämnesallergi skriven av en veterinär.
   Bokens pratiga delar, som bland annat innehåller tips på hur man väljer en passande hushållsmaskin för att kunna göra puré av grönsaker, kompenseras av intressanta resonemang kring hur man bäst bygger upp veckovisa måltider till hunden. Liksom i min egentliga favoritbok i ämnet, ”Natural Dog Food” av Susanne Reinerth, framförs här den – i svenskt perspektiv – något ovanliga åsikten att hundar även bör få nötter samt olja av hampa och linfrö. Annars följer boken i princip de vanliga direktiven för en övergång till och senare livsstil med rå föda.
   Böhm har gjort ett riktigt bra jobb med ”Raw Food Diet for Dogs”. Hennes intresse för råfodringen väcktes när den egna Parson Russell Terriern drabbades av födoämnesallergi. Värt att ha i åtanke är förstås lite vanlig hederlig källkritik (Böhm är sociolog, inte etolog eller liknande) men för den som precis börjat tänka i banor av att lämna torrfodret för en färsk variant, eller den som behöver lite ny input i ämnet, är hennes bok klart läsvärd.

Adlibris säljer Raw Food Diet for Dogs samt Natural Dog Food – råfodring för hundar

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *