Sött, salt och sitt

Idag var det avslutning på min kurs i vardagslydnad. Temat var aktivering och jag måste erkänna att det här passet är det jag tycker är roligast att hålla. Enkla tips till hundägarna om hur man kan få in hjärngympa på kvällsrundan eller under reklampausen när man hänger framför TV:n.

Något jag tycker är viktigt och kul att träna på är ordförståelse. Ofta har vi tränat ”sitt” mycket med hunden och det är därför det första beteendet den testar – det är helt enkelt ett sittande som hunden oftast blivit belönad för. Men hur är det med ordförståelsen? Ett sätt att träna det här på är att säga snarlika S-börjande enstaviga ord, varierat med det korrekta ”sitt”. Det här gör vi med fördel under rörelse, på min kurs får deltagarna simulera en liten promenad på fotbollsplanen. Om hunden sätter sig på ”sött” ”salt” ”sol” ignorerar vi bara det och går vidare, när vi säger ”sitt” och hunden sätter sig är det belöningsfest.

Alltid tråkigt när en kurs är slut, förhoppningsvis får jag träffa deltagarna på andra kurser framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *