Träning med balansboll

Balansbollsträning hund under hundkunskap på naturbruksgymnasium Gotland

På min senaste lektion för eleverna som läser hundkunskap på Naturbruksgymnasiet Gotland jobbade vi med olika övningar som ger hundar ökat självförtroende. Ett sätt att stärka en hund mentalt är att jobba med kroppen och träna balansen:

– Hunden lär känna sin kropp och blir smidigare, det stärker självförtroendet

– Vi ökar hundens kroppskontroll

– Hunden får lära sig nytt – och klara av det!

Har du inga balansattiraljer där hemma kan du använda en kudde, en uppblåsbar madrass eller en stol som står stadigt. Iaktta din hund noga och se om den uppvisar några lugnande signaler (t.ex slickar sig runt munnen, beter sig undvikande eller kliar sig), för i så fall har du ställt för höga krav och gjort övningen för svår. Konstatera om hunden:

– Blir stärkt av övningen?

– Är taggad?

– Verkar tycka att det är spännande?

– Tar initiativ till mer träning?

Som ni ser på filmen tyckte alla elevhundar att det här var himla kul och intressant – visst är de duktiga!? Jag lär in övningen ”Handtarget” först (att hunden kan dutta med nosen i min hand) och använder sedan den kunskapen för att få hunden att gå upp på bollen eller att förflytta vikten på olika sätt (se till exempel hur hunden som står på den lila balansdiscen vrider huvudet åt vänster respektive höger med hjälp av just sin mattes handtarget).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *