Vett och etikett på Gotlandsfärjan

Vett på gotlandsfärjan

Den här texten skrev jag förra året. I år har Destination Gotland gjort en video som handlar om hur vi tar hand om djuren som är kvar på bildäck – jättejättebra, så himla kul att se hur de tar frågan på allvar – tack för det Destinationen! Jag hoppas och tror på en del två där vi kan fortsätta att slå ett slag för att också våra fyrbenta vänner får en härlig resa till och från ön.

Uni och jag åker en del färja. Både till Oskarshamn och Nynäs. Under lågsäsong är det trevligt nästan jämt med bra plats och lite trängsel. Men – det finns ett men – trots detta har vi råkat ut för en del märkliga händelser. Passagerare som kommer in i djursalongen med hunden okopplad. Folk som inte ens sitter i djursalongen men använder den som passage och ibland till och med springer genom den. Hundar som lämnas ensamma, sliter sig och kör ett ärevarv genom färjan. Senast upptäckte jag att jag plötsligt hade en liten lurvig dvärghund mellan fötterna. Uni tuggade ben bredvid och jag var tacksam över att hon inte har något större resursförsvar – annars hade det kunnat bli tråkigt. Föräldrar som skickar in uttråkade barn så att de kan ”klappa djuren.” Allt det här gör att det blir rörigt i salongen. Hundarna (det är ju mest hundar man ser, kattägarna får skriva ett eget blogginlägg) blir oroliga och det blir snabbt rörigt.

 

Att åka färja kan vara påfrestande för en hund: massor av dofter och nya bekantskaper i form av två- och fyrbenta. För de större hundarna blir det trångt. Hundar som är osäkra eller inte tycker om andra hundar blir lätt trängda. Här kommer därför en liten vett- och etikettskola när det kommer till att åka färja! Tillsammans kan vi göra färjeturerna ännu trevligare, för både oss och våra pälsbarn.

 

– Ha din hund kopplad och gå till din/en plats

– Ha gärna med en filt som hunden kan ligga och vila på

– Ha gärna ett tugghorn/tuggben eller liknande som hunden kan sysselsätta sig med, men ha uppsikt så att inte benet flyger iväg till någon annan!

– Var beredd med några godbitar så att du kan belöna hunden när den tar kontakt med dig istället för att stirra, nosa eller skälla på andra hundar

– Ha koll på din hund under hela resan så att den inte kryper under sätet till andra passagerare

2 reaktioner på ”Vett och etikett på Gotlandsfärjan”

  1. Anette Berkegård

    Tack. Väldigt bra skrivet om hund på Gotlandsfärjan. Det du beskriver gör att jag inte kan ta med min hund i djursalongen . Okopplafe hundar och helt oförstårnde hunfägare vars hundar bara vill hälsa gör rrsan välfigt jobbog för min hund . Vid de två senaste turerna har jag insett att min hund inte heller mår så bra av att vara kvar i bilen. Alla bullar som drar igång på en fullastad färja gör att den annars trygga och lugna plats för min hund inte heller är så bra. Det får bli egen hytt för hund är tillåten.

    1. Ja, egen hytt är det absolut bästa tycker jag! Ett annat tips är att ta med sig en canvasbur som man kan ställa upp – men då gäller det att vara fort på plats så att man kan sätta sig där den får plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *