Att tävla – en härlig röra av förhoppningar och domedagsmörker

kompis positiv hundträning, Anna Amnéus, hundkurs Gotland, rottweiler, kelpie, Anna Amnéus

Jag tävlar mycket med mina hundar. Det är jättekul att ha ett mål med träningen och att stresstesta det vi kan i en situation där jag blir nervös, laddad, förhoppningsfull och domedagsmörk – allt i en enda härlig röra som gör att inget annat spelar roll just då. Jag älskar att skapa listor och struktur och det passar så bra med de tydliga mål och delmål vi som aktiva tävlingsekipage lägger upp och förhåller oss till. Rosetterna blir en sporre och ett kvitto på vad som fungerat och vissa är värda mer än andra. Mina rosetter i lydnadens startklass kommer alltid ha ett stort värde för mig, även om vår titel där bara är den första av dem man kan satsa på i den sporten. Men vi kämpade så på de där tävlingarna, Uni var yngre och galet miljöstörd och jag var så nervös att det nästan inte blev kul. Men vi gjorde det! Tog till och med ett KM med 9 poäng som sämst för momenten.

I helgen norpade Uni och jag vår titel i Heelwork to Music klass 2 och det är lite samma sak där. Vi tävlade fyra gånger utan uppflytt och jag insåg att jag behövde bygga om programmet, byta låt och lägga till moment. Och det har vi jobbat med sedan oktober/november. Vi har gått en fantastiskt bra Onlinekurs hos Moa Waern och Märta Andersson där vi fick en fördjupad förståelse för programbygget. Och sedan har vi nött och tragglat och testat oss fram. Och haft otroligt roligt i träningen – varje dag. Är inte det en gåva så säg!

Som hundinstruktör känns det också viktigt för mig att tävla aktivt med mina hundar. Jag vet att andra inte resonerar så, men för mig är det viktigt. Jag tycker att det ger trovärdighet inför er som är mina elever och när jag tävlingstränar lär jag mig såklart mer och mer om vad som fungerar och hur jag bäst lägger upp träningen. Det blir som en konstant kompetensutveckling.

Till våren drar jag igång en rallylydnadskurs och kanske blir det en till för jag har fått väldigt många förfrågningar. Nybörjarklass eller fortsättning i så fall. Vi har ju tävlingar på ön i slutet av juli och det vore helt fantastiskt roligt om ett par av mina elever ställde upp där. Ni kan alltid hör av er till mig om ni är intresserade så sätter jag upp er på intresselistan.

1 reaktion på ”Att tävla – en härlig röra av förhoppningar och domedagsmörker”

  1. Hej Anna vi gick valpkurs hos dig förra våren. Nu går vi allmänlydnad i Slite men till hösten är vi intresserade av rallylydnad eller klickerkurs Mvh Lena & Baileys

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *