Det här ska du ta med till hundkursen

Kompis Positiv hundträning om vad du ska ta med på hundkurs, belöningsbaserad träning

 

Många som ska gå sin första kurs kan vara lite konfunderade kring vad man egentligen ska ta med sig. Jag har spelat in en kort film där jag ger några av mina tips kring detta. Eftersom jag samarbetar med Zoomarket i Visby passade jag på att filma när jag ändå var där. I min kallelse skriver jag att du som ska gå kurs ska ta med dig:

 

– leksak

– matbelöning

– filt/dyna

 

I den här filmen berättar jag lite mer om hur jag tänker kring detta och ger tips på vilken typ av produkter du kan välja. Trots att den belöningsbaserade träningen i regel är norm inom hundträning idag får jag ofta frågor som handlar om huruvida hunden verkligen ”behöver” eller ”förtjänar” sin belöning. Därför passar vi på att reda ut lite vanliga funderingar här!

 

Vad är en belöning?

En belöning är något hunden verkligen vill ha och som har ett värde för just den här hundindividen. Belöningen ökar sannolikheten för att hunden upprepar ett visst beteende och är därför centralt vid all form av inlärning. En belöning är också information som berättar för hunden att den har gjort rätt och uppmuntrar den att fortsätta med det givna beteendet.

”Jag vill inte muta hunden”

En belöning kommer efter ett önskat beteende, en muta är något du lockar med under det givna beteendet för att förändra/förhindra/föregripa detta.

Som exempel: Hunden sniffar på en intressant doftfläck på marken, du ropar ditt inkallningsord och hunden kommer – detta ska generera i att du belönar hunden rejält med något som har ett värde för den. Inlärningseffekten av detta blir att hunden tänker ”aha, kommer jag när personen ropar får jag en superbelöning, då är det värt att komma nästa gång också.” Här har du jobbat med en belöning för att öka sannolikheten för det beteende du vill ha upprepas.

Exempel två: Hunden sniffar på en intressant doftfläck, du går fram till den och viftar med en korvbit ovanför doftfläcken för att få hundens uppmärksamhet. Hunden ignorerar korven och fortsätter sniffa. Du börjar prassla med en påse du har i fickan och tar fram köttbullar istället och dinglar med en ovanför doftfläcken. Till slut har hunden luktat klart, lyfter nosen från backen och äter upp köttbullen. Här har du jobbat med att muta hunden. Inlärninseffekten är i bästa fall oklar.

Exempel tre: Motbetingning kan blandas ihop med ”muta.” Motbetingning är en strategi vi jobbar med för att förändra en hunds association till en viss företeelse. En hund som alltid skäller på barn t.ex kan vi, bland annat, ha som strategi att varje gång hunden ser ett barn ger vi den en korvbit. Den här träningen är givetvis något mer komplex än vad jag hinner ta upp i den här texten – men i korthet kan vi säga att vi bryter associationsmönstret så att barn för den här hunden istället kommer att betyda ”korv”, det vill säga något trevligt.

 

”Jag vill att jag själv ska vara en belöning för hunden”

Vilken jättebra målsättning! Här behöver vi dock ha ett bättre svar än ”därför” på frågan ”varför ska hunden tycka det?” Ett sådant svar skulle kunna vara: för att du är jättebra på att leka med hunden! För att du hittar på spännande saker (och kanske hittar ett magiskt köttbulleträd under promenaden)! För att du tar initiativ till spännande äventyr och roliga upptåg! För att du är lätt att kommunicera med och belönar rätt beteenden.

 

”För min hund räcker det med en klapp och en komplimang”

Nja, ledsen att säga det men det stämmer inte. Sociala belöningar är fantastiska för att skapa ett band mellan dig och hunden, helt klart är det så. Men vid nyinlärning av nya färdigheter (gå fint i koppel, sitt och ligg, stanna kvar etc) behöver vi ett listigare system för att förklara för hunden att den gjort rätt. Ska hunden jobba och utföra en uppgift måste den få lön för detta – och då är det en riktigt bra belöning som gäller. Fördelen med till exempel en godis är att det går fortare att belöna hunden – då hinner du göra fler lyckade repetitioner på kort tid och inlärningen går fortare.

 

För tävlingshundar är det jätteviktigt att kunna jobba under lång tid (från 3 minuter upp till 13 minuter i de grenar jag och mina hundar tävlar i) utan någon annan belöning än röstberöm från mig (och i vissa grenar inte ens det). Då måste jag skapa ett system som gör att hunden förstår att den gör rätt och är duktig även om inte köttbullen åker fram. Det här är en långsiktig strategi som ständigt behöver underhåll – även för en erfaren tävlingshund.

 

”Min hund får inte/kan inte äta godis”

En del hundar kan av olika medicinska skäl inte äta så många spännande saker. De har kanske en allergi, problem med bukspottskörteln eller liknande. En hund kan givetvis vara överviktig också och då är det jätteviktigt att vi har en bra plan för hur vi ska få den i form igen. Min första hund var en omplaceringshund, rottweiler, med närmare 10 kilos övervikt. Hon hade, uppenbarligen, en glupande aptit och gick att träna ganska bra på gurka som jag ”marinerat” i köttbulle – så det går att vara kreativ!

 

För hundar med allergier kan det vara lite besvärligare, de är kanske inte så förtjusta i sitt vanliga allergifoder och ändå är det bara det vi kan använda. Då gäller det att laga efter läge! Med en sådan hund blir det också ännu viktigare att träna på att uppskatta lekbelöningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *