Färskfoder och tankar kring vikt

Jag har varit väldigt nöjd med omläggningen från torr- till färskfoder. Det har gått väldigt smidigt utan bieffekter för Gaias del (om än en del äckelkänslor från min sida – vom är inte något fräscht direkt).

Det svåra är dock beräkningen av mängden foder. Jag har kört med 500 gr färskfoder per dag, plus två grönsaker till varje måltid samt ägg två gånger per vecka. Vi skvallertränar fortfarande ganska intensivt och jag vill inte minska belöningarna i de situationerna. Dessutom var Gaia överviktig innan jag tog över henne och på grund av höftproblemen vill jag hålla henne hyfsat lätt, runt 41-42 kg.

Pappa var o klippte klorna på Gaia när han passade henne förra veckan och passade på att även ställa henne på vågen – som visade drygt 38 kg. Det var ju inte meningen. Nu har jag istället ökat måltiderna så att varje utfodring består av 300 gr färskfoder, så får vi se hur det utvecklas. För att lindra mattehjärtats dåliga samvete har jag köpt köttiga ben som en liten treat. Men de får hon nog äta på balkongen…

5 reaktioner på ”Färskfoder och tankar kring vikt”

  1. men 500g äter typ Dylan om dagen och han väger 17 kg! Så hon ska nog ha betydligt mycket mer! 2-4% av kroppsvikten brukar man säga. Så hon borde minst äta 800g per dag!

    1. Ja, det har varit svårt att beräkna… Har diskuterat fram och tillbaka med kvinnan i Färskfoderbutiken men du har kanske rätt i att jag bör öka ytterligare. Skulle ju gärna på sikt gå från bantarfodret till vanligt foder också. Ger du Dylan annan mat också? (typ ris, grönsaker, frukt etc?).

  2. Jag ger honom enbart viltkött (zooprodukters korvar med rent 100% kött) och tillsätter egna vitaminer (standardt immun) och kalk som alltid behövs tillsättas vid råkost (rått kött) och då ger jag standardt kalk plus. Han får även gurka och grönsallad i maten ibland. Då Dylan tyvärr reagerar starkt på allt annat och gjort under lång tid (för ett år sedan tappade han en massa hår, fick sår, klåda osv..). Men med denna maten går det prima. Just nu och lång tid framöver kommer vi att behöva stärka hans immunförsvar så att det ligger på en stabil nivå och om ett tag (5-12 månader ytterligare) kommer han trolitvis att kunna äta det mesta igen. Det började när jag började mixtra för mycket med hans mat och troligtvis gav lite för mycket eller lite av något under ett tag. Så jag är mycket noga med vad jag stoppar i honom idag och mixtrar inte för mycket! Det blir rätt ensidigt för honom nu, men det är bättre det och att han mår bra! Jag får hjälp av en kvinna som hjälpt hundar/katter/hästar med mat och näring i över 25 år. Hon hjälper dessa djur som har problem att få dom på fötter igen! De som varit dödsdömda av veterinären har hon lyckats få helt friska pga att hon vet ALLT om näring och vad som är fel i kosten osv vid eventuella problem. Hon är den enda jag litar på när det kommer till kost idag! Det har blivit så mycket bättre för oss sedan vi fick kontakt med henne.

    Ris kan Dylan inte äta…och om de inte behöver fylla ut maten så slipper vi gärna! Eftersom att det är kolhydrater som hunden ändå inte kan tillgodose, utan mer bara fungerar som utfyllnad

    (svara gärna på min blogg då jag kan missa om du svarar annars :) hihi)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *