Om kycklingkorv och meningen med livet

kompis hundträning, hundkurs Gotland, Anna Amnéus, kelpie

Okej, så ni vet redan att jag jobbar med belöningsbaserad träning. Det är ju inte på något sätt en metod som är unik för mig, utan ett träningssätt som brukshundklubbar och väldigt många privata hundföretag använder sig av – världen över.

Vad menar vi då med det begreppet? Eftersom jag ganska ofta har elever som undrar över just det, och många har gått kurs på andra håll och lärt sig att hunden ska göra det man vill ”bara för att jag vill det”, tänkte jag prata lite om belöningarna.

 

Vad en belöning inte är:

  • Ett svaghetstecken! Tyvärr finns det personer som ser belöningen som ett hot mot den egna personen. Att det skulle vara en svaghet att ge beröm och därefter en godisbit till exempel. Vi snackar bara om en hund som får en bit kycklingkorv – inte om en bedragare som begär koden till ditt Bank ID.
  • En muta! En korvbit kan vara en muta om du drar den framför hundens nos för att få den att följa dig. Men om hunden följer dig och för besväret får en korvbit har vi ju bara belönat rätt beteende.
  • Frihet från våld! Det här tycker jag är viktigt. En belöning är inte att slippa bli ryckt i, slippa bli tagen i nackskinnet, slippa bli puttad på. Det är skillnad på ”gör det här annars” och på ”gör det här och!”

 

Vad en belöning är:

  • Det hunden tycker är en belöning! Det kan vara att springa ett ärevarv med favvoleksaken i munnen, få en bit av älsklingsgodiset eller kampa tillsammans med dig.
  • Lön för rätt utfört beteende! Hundar är beteendeekonomer – det beteende som lönar sig mest är det de gör oftast. Du ökar alltid chansen att få det beteende du vill ha genom att belöna det.
  • En styrka! Eftersom du med hjälp av belöningar får en hållbar relation till din hund, kan forma beteenden i rätt riktning och skapar en långsiktighet i er träning.

 

Nyckeln är att veta vilken belöning din hund går igång på mest! De flesta av mina kurser inleds med en opinionsundersökning hos hundarna för att ta reda på just detta. För hittar vi det som, lite pompöst, kan sägas vara i alla fall en del av meningen med livet för just din hund – då har vi väldigt goda förutsättningar att träna effektivt och målinriktat.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *