Ungar, hundar och positiv förstärkning

Har man inte egna barn brukar ens åsikter om barn snabbt sorteras i facket ”släng utan vidare reflektion”. Man veeet inte hur det är egeeeentligen och så vidare. Häromdagen när jag var på väg för att hålla kurs för vardagslydnadsgänget kunde jag dock inte låta bli att ha åsikter om barnuppfostran. Även om jag givetvis höll mina vinnande reflektioner för mig själv.

Det ironiska var att vi på kursen skulle träna distanslydnad – det vill säga inkallning, stoppsignal och dirigering. Jag använder ordet ”stopp” i betydelsen ”halt”, det vill säga hunden ska stanna upp. ”Stanna” är för mig en stadgeövning där hunden just ska stanna kvar på en viss punkt.

Hur som helst, släpandes på långlinor trotsade jag duggregnet och tog mig mot fotbollsplanen, när jag avbröts i mina funderingar kring dagens lektion av en mamma som skrek på sina barn. Den äldsta såg ut att vara runt fyra och den yngsta någonstans runt två och det var den sista rackaren som utan respekt för förbisusande bilar och isfläckar, med stöddiga steg började ta sig ner för en stentrappa.

”STOPP” ropade mamman och tvååringen gjorde lydigt halt. ”STANNA” röt mamman vidare och älgade sedan fram och haffade ungen i jackan och lotsade hen tillbaka till ytterdörren.

Utöver att mamman missade det här med positiv förstärkning påminde scenen rätt mycket om mina övningar. Det kluriga är att man vid träning av ”stopp” fort måste vara framme hos hunden och belöna där den står. Tanken är ju att hunden ska vilja stanna upp, måste den vända och komma tillbaka till oss för belöning tränar vi något annat. Men mina kursare skulle förstås säga ”RÄTT, bra vad du är duktig” efter att hunden gjort halt på ”stopp” och följt upp ett stannande med ännu mer beröm. Kanske funkar på ungar också. Bara en tanke. 

Idag var vi i Tyresta igen men med tryggt sällskap av Isabell, Micke och Texas. Våra pinntokiga hundar roade sig som vanligt med att dra i varsin ände av nedfallna grenar av olika storlekar. Två och en halv timma skog och nu ligger rottweilern i soffan och väntar på dagens middag som bland annat består av kokt ägg, en av hennes favoriter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *