Börja BARF:a?

Jag har blivit intresserad av det här med BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda är en av många förklaringar till förkortningar, de andra jag sett är på engelska men står för samma sak). Tycker ju själv att det känns lite knasigt med torrfoder. När Gaia kräks ser det exakt ut som maten hon äter. Det verkar onaturligt på något vis.

Gaias förra husse märkte att det torrfoder hon står på nu motverkar en inflammation i tandköttet hon annars fått regelbundet. Det i kombination med att hon absolut inte får gå upp i vikt på grund av höfterna gör att jag tvekar att överhuvudtaget byta foder, än mindre kosthållning i stort. En annan oroväckande sak med BARF är att jag inte hittar prisuppgifter någonstans! I kommentarstrådar står att det inte blir dyrare än torrfoder, men jag skulle gärna vilja ha en liten prislapp att titta på innan jag går vidare. Störst (och med snyggast hemsida, kan inte hjälpa det men jag tycker det spelar in och säger något om graden av proffessionalitet) har Musch. Någon av er som har testat dem?

Och hur ska man förhålla sig till BARF i relation till färskfoder?

Det är onekligen en djungel detta. Jag har börjat piffa till Gaias torrfoder med lite grönsaker och leverpastej (okej, måste flika in en sak om leverpastej: Jag är vegetarian och har varit det sedan jag var barn, så det är först sedan jag fick Gaia som jag överhuvudtaget köpt kött. På alla hjärtans dag tänkte jag köpa en sådan där lite gourmetförpackning med hundmat. Den hade en söt och glad liten vit hund på framsidan och kostade runt 14 kronor. När jag gick förbi kyldisken såg jag att det fanns leverpastej där, för typ 10 kronor. Tänkte att det nog är mindre konstiga tillsatser i leverpastej och köpte alltså en sådan förpackning. Men det var onekligen lite lustigt att för mig såg verkligen hundmat och något som är avsett för människor… ja likadant ut. usch! :P ) och någon köttbulle och sådär. Hon glufsar ju i sig allt på två röda ändå och jag vet faktiskt inte om hon uppskattar det. Men det känns bättre.

10 reaktioner på ”Börja BARF:a?”

  1. Ja, och det finns tydligen för hästar också! Jätteintressant verkligen. Det är så lätt att förenkla djur ”de bryr sig ändå inte om vad de äter” men jag köper inte det faktiskt…

   Tack! Det blir ingen kattblogg? ;)

 1. Mina får en klick leverpastej vid varje måltid och de tycker att det är smaskigt. Angående BARF så finns det komponerade korvar att köpa men de är kanske lite åt färskfoder hållet. Kan du inte köpa lite färskfoder och lägga på som gott i gott på maten och kanske köra hälften hälften och ge märgben och sådant vid sidan om eller köpa köttben. Att Barfa en så stor hund som du har tror inte jag går att jämnföra med att köpa torrfoder. Jag tror att det också är dyrt.

  1. Nej, du kan nog ha rätt i att storleken har betydelse… Man vill ju inte börja experimentera liksom. Men din idé är bra, om någon månad är jag nog reda för köttben *ryser lite* och tills dess kan man ju köra med leverpastej och… bacontärningar kanske?

 2. Är också nyfiken på BARF, håller med om att torrfoder verkligen känns onaturligt. Liam tyggar det nästan aldrig utan sväljer kulorna hela, vilket inte heller känns bra. Så det enda han verkligen tuggar på är märgbenen han får ett par dagar i veckan.

  1. Ja, eller hur! Visst glufsar de i sig det snabb men det är ju heller inte så mycket annat de kan göra med de där kulorna. Jag blötlägger Gaias mat och det ska väl dra ner tempot något, men jag ska köpa en sådan där matskål med förhöjningar i också!

  1. Åh, ska kolla in där på nätet :) Du får uppdatera på hur labben svarar på BARF:andet! Haha, samma här. Frukt går bort för det mesta men allt från broccoli till morötter slinker ner…

 3. Jag skulle vilja tipsa om att vi nu öppnat Foderboxen.se som erbjuder hemleverans av färskfoder. Vi kör just nu i Mälardalen men planerar att köra i Stockholm under året.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *