Färskfoder – grönsaker

Nu har Gaia gått på färskfoder i en vecka. Konstigt nog känns det längre. Det fungerar jättebra, jag har inte märkt några negativa biverkningar än. Jag har anpassat tillskott och liknande efter hennes specifika problem med lederna bland annat: äkta sädesslag ska undvikas medan t.ex hirs och quinoa går bra, rapsolja får hon ett par gånger i veckan utöver tabletterna av grönläppad mussla som hon stått på i en och en halv månad redan. Spenat är bra för att motverka anemi och eftersom hon fick det en period innan jul kommer jag då och då att köra en spenatkur.

Det är framförallt två förändringar jag sett, varav jag tror att den första är helt individuell:

Tidigare har Gaia blivit väldigt aktiv och rastlös med en gång hon ätit sitt torrfoder. Hon har gått runt och smågläfst lite sådär utan syfte och jagat sin egen svans. Nu går hon lugnt och lägger sig istället. Smälter maten en stund.
Hon gör nummer två betydligt mer sällan och då i avsevärt mindre högar. Färskfoder tas upp bättre av kroppen och därför blir det inte lika mycket rester. Har läst om flera som märker den här förändringen. 
Utöver färskfodret får hon en grönsak varje dag och ett kokt ägg (och krossat äggskal) två gånger i veckan. Jag har sett lite olika teorier om hur man ska bereda grönsakerna, ge dem hela eller riva/mixa dem. Jag river Gaias grönsaker eftersom jag tycker resonemanget verkar rimligt: i det vilda får hundar/vargar i sig grönsaker genom att äta bytesdjurs magsäckar. Deras kroppar är inte gjorda för att bryta ner och tillgodogöra sig hela grönsaker Jag har gjort en meny och satt upp kylskåpet så att det blir lätt att komma ihåg vad jag kan variera mellan. Idag köpte jag ett grönsakskit med ”soppgrönsaker” för tolv kronor på Liedel. Alla grönsakerna räknas som mycket bra för hunden enligt min hundmatsbibel ”Natural dog food”: rotselleri, morot och palsternacka (som tydligen är väldigt proteinrik! Det var nyheter för mig). Kombinerar man moroten med olja blir det lättare för hunden att tillgodogöra sig flera av vitaminerna. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *