Funderingar kring Adaptil

Egentligen är jag skeptisk till att använda syntetiska preparat på Gaia.  Ni vet hur det är, jag tror ju att min och min hunds relation och de strategier jag väljer att hantera jobbiga situationer med är avgörande för hur hon mår, inte något annat. Jag såg ett hemskt program hösten 2012 om ökad användning av så kallade ”lyckopiller” (endorfinhöjande medel) för hundar i USA. Där användes medicin på friska hundar som till exempel fick för lite motion och mental stimulans och därför utvecklat olika stressbeteenden. Inför min och Gaias flytt till Gotland i augusti har jag dock tänkt mycket över Adaptils produkter. Adaptil har skapat en syntetisk variant på tikens feromon, ett doftämne hon utsöndrar som gör att valpen känner sig trygg, och marknadsför dessa i bland annat form av halsband och sprayer.

Omplaceringshund som hon är, är Gaia väldigt ”mammig” och jag tycker det har ökat ännu mer senaste halvåret. Kanske för att hon blir äldre (fyllde sju i mars)? Kanske för att vi ”växer ihop” mer och mer, snart gör vi två år tillsammans. Hemma hos mina föräldrar har vi en egen liten friggebod vi bor i, men trots att jag har tagit dit saker hemifrån och vi verkligen ”bott in den” så att den är vår, är Gaia inte helt avslappnad när vi är där. Ibland bor vi i stugan en vecka, men hon har ändå svårt att komma till ro och bevakar mig och varje steg jag tar.

Därför planerar jag att införskaffa en eller två av Adaptils produkter inför vår flytt. Om jag introducerar dem ett par dagar innan vi åker och därefter använder dem ytterligare tre veckor tror jag att det kommer att underlätta introduceringen till vår nya miljö för Gaia.

Är det någon som har erfarenhet av Adaptil i det här sammanhanget? Ros och ris?

Adaptil-Halsband_medium

4 reaktioner på ”Funderingar kring Adaptil”

 1. Hej!
  Kort först bara: jätte bra blogg -du har ett vackert språk och kloka tankar. Upptäckte din blogg när jag googlade på Kamphundsboken och du hade läst den o länkat. (Jag hade läst den o letade ”recensioner” ) Så det var ett tag sedan & jag borde sagt det tidigare, men jag tycker du är inspirerande!
  Ang. Erfarenheter av Adaptil. Vi lämnade vår 3 åriga tjej på hundpensionat 1 vecka (ångest! Men till slut hittade vi ett bra ställe..) Hon fick ha adaptilhalsbandet på sig ca tre dagar innan för att vänja sig vid det och hade det sedan under vistelsen. Jag vet inte, men tror att det hjälpte. Det känns mkt subtilt och svårt att avgöra orsak o verkan… Hon hade klarat vistelsen på pensionat mkt bra o busat o stojat med fröknarna efter en osäker första dag. Det hade kanske gått precis på samma sätt utan Adaptil. När hon kom hem tog jag av halsbandet direkt och de följande dagarna var hon spooked, hon raggade i trygga hemkvarteren, tyckte vissa människor var läskiga o jagade upp sig, lite som hon kan bete sig under hösten när det börjar skymma tidigt… Det gick över efter ett par dagar och beteendet hade kanske absolut inte med avtagandet av adaptilhalsbandet att göra men om vi gör om det skulle jag låta det sitta kvar längre då hennes stressnivå efter upplevelsen kanske hade behövt lite mer tid att komma ned..Tycker din plan låter jättebra eftersom du vet att hon är lite orolig i nya miljöer.
  Ser fram emot blogginlägg från Gotland, glad sommar!

  1. Tack, vad glad jag blir!

   Och tack för tipsen, som du säger så vet man ju aldrig vad som är ”placeboeffekt” och inte, och inte kan man fråga de små liven heller :( Bra att få veta dina erfarenheter!

 2. Jeg har brukt adaptil-spray i bilburet før vi trener bilkjøring. Jeg har også en omplasseringshund og hun synes det å kjøre bil er skummelt. Jeg sprayer på teppet i buret før vi trener. Det er vanskelig å si om det virker, men det går ihvertfall sakte men sikkert fremover med treningen. Jeg har ihvertfall ikke merket noen negative effekter av sprayen så jeg fortsette å bruke den :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *