Recension: Skjut inte hunden!

Jag tycker väldigt mycket om Karen Pryors bok “Skjut inte hunden!” Pryors långa och breda erfarenhet av att ha tränat allt från eremitkräftor (!) till sjölejon är svårslagen. Hon levererar starka argument för positiv försträkning och mot bestraffning.
Pryor resonerar kring hur det i vår kultur är så självklart att vi i första hand använder oss av obehag och bestraffning, att vi korrigerar felsteg och dåligt uppförande istället för att förstärka bra beteenden. Hon skriver ”eftersom budskapet i en bestraffning är ’gör inte det där’, sänder frånvaron av obehaget meddelandet: ’nu är det okey att göra det där’”. Hon påpekar också att när man väl börjat med bestraffningar finns det inte någon övre gräns, utan bestraffningarna tenderar istället att trappas upp. Dessutom skiljer sig djurs inlärningsförmåga från vår: ”Att lära sig ändra beteende i framtiden för att undvika konsekvenser i framtiden är mer än de flesta djur kan förstå”.
I “Skjut inte hunden!” levererar Pryor en lika fyndig som pedagogisk metodlista där hon visar åtta sätt för att bli av med oönskade beteenden hos såväl djur som den äkta hälften/kollegan/kompisen. Det är härifrån boken har sin titel: att skjuta hunden får den per definition att upphöra med ett oönskat beteende, men genom att ändra motivationen får man en långsiktigt hållbar förändring.

Att ändra en individs motivation kan enligt Pryor vara sådant som att under dagen ägna sig mycket åt den hund som skäller i hundgården på natten, eller helt enkelt skaffa en till hund som sällskap åt den första. Det kan också vara att ordna en hög och bra spaningsplats åt katten i närheten av köksbordet, för att få den att välja den nya hyllan som favoritplats istället för att sätta sig på bordet. I korthet alltså att analysera situationen och förstå varifrån beteendet härrör, för att kunna skapa en situation som leder individen till ett nytt beteende.

Det här är en fantastiskt intressant och pedagogisk bok som både förmår redogöra för hur simuluskontroll och positiv förstärkning fungerar och vara “hands on” handbok. Läs!

Finns bland annat på Bokus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *