Tävlingslydnaden är igång!

Igår var det alltså premiär på brukshundsklubben för Gaia och mig. Tävlingslydnad för de med siktet inställt på att tävla, momentet är från tävlingslydnad klass 1. Jag är självkritisk nog att betvivla att Gaia och jag faktiskt kommer att starta i en tävling, men jag är jättenyfiken på träningen och med nästa hund vill jag definitivt tävla, så förväntningarna var höga.

Lyxigt nog hålls träningen inomhus i Haninge Hundhall. Skönt att inte nitiskt behöva klä sig efter väder och riskera att kylan tar fokus från träningsmomenten.

Kvällens viktigaste insikter:
1) jag kan inte särskilt mycket om tävlinslydnad
2) jag underskattade gravt Gaias förmåga att bli duktig på tävlingslydnad

Vi övade grunderna till fotgående men också hur vi tränar in att hunden kan sitta och ligga under störning – som att jag går ett helt varv runt Gaia medan hon sitter kvar, eller att jag lägger mig ner och säger ”sitt” till henne (vilket visade att det snarare är min kroppsposition som gör att hon sätter sig på ”sitt”, snarare än den rena ordförståelsen). Det senare är för övrigt vår läxa till nästa gång. Det blev också lite targetträning och det har vi ju övat en hel del hemma redan, även om jag i första hand velat att Gaia markerar med nosen och inte tassen (vilket vi skulle koncentrera oss på här). I framtiden ska det här momentet användas för att gå vidare med mer avancerade övningar.

Kände mig helt upprymd efter kvällen. Jag älskar verkligen när man öppnar dörren till en ny värld, anar en glimt av ett nytt intresse. Det här ska bli jättespännande!

4 reaktioner på ”Tävlingslydnaden är igång!”

  1. Hej! Vilken brukshundsklubb? Jag är egentligen inte särskillt intresserad av tävlingslydnad (har en ung retriever och sysslar hellre med jakt och apportering) men har fått en ”utmaning” att starta lydnadsklass 1 nästa år. Är inte så sugen på att lägga tid och pengar på en kurs med tanke på att det bara är en ”kul grej” men förbereda sig måste man ju och nu när jag googlat omkring efter hundträningskompisar i närområdet hamnade jag av någon anledning på denna blogg :) Kanske finns ”öppna träningar” på klubben? Så att man kan få öva med lite störningar osv istället för bara hemma i vardagsrummet.

    vänliga hälsningar

  2. PS. det slog mig nu precis när jag kom in igen, att det kanske var er jag träffade på grusplanen? :) Vilket sammanträffande i så fall. Trevligt att prata!

    1. Vad jätteroligt! Ja det var oss du träffade :) Är gärna på att åka till (eller starta?) lite öppna träningar, är kanske ett bra mellansteg? Hitta mig gärna på FB! Anna Amnéus heter jag :)

    2. Å, jag råkar ju vara en sån där som inte har Facebook, därför jag inte riktigt knöt ihop/nappade när du sa det medans vi pratade :) Alla träningskvällar jag hittills hittat inom lämpligt avstånd är tyvärr på tisdagar, som är typ den enda kvällen jag vanligtvis inte kan. Men jag fortsätter jakten så försöker jag kontakta dig på något sätt när jag vet något mer. Annars får vi kanske starta en egen träningsgrupp i Årsta ;) Ska bara fixa så lyset fungerar först! Ha det fint så länge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *